Monday, July 21, 2008

-Weekend Datang Lagi..-

Hujung minggu kali ni aku tak balik kampung.. pagi sabtu aku tolong mak aku jual nasi lemak.. Disebbkan Bie keje jadi aku post Naylie kat nursery belakang tempat mak aku meniaga..

Aku ckp nak hantar jer dia dah kata..

'Eyi nanak oolllaahh..'
Aku hantar jer dia secara paksa.. tapi bila pembantu taska tue ambik n dukung dia tak pulak dia meronta2 tak nak.. elok jer mengikut budak tue.. Aku terus pegi tak menoleh ke belakang..
Biler dia jengah kat pintu and nampak muka aku dengar la suara dia yg lunak merdu tue meraung..
'Mamaaaaa!!!!!!'
Nak memanaskan keadaan aku sajer je melambai tgn kat dia.. pastue aku nampak la pembantu taska tue dukung Naylie.. mesti dia bengang.. he he.. jahat kan aku..
Sampai tengahari bila jualan dh abis mak aku yg g ambik Naylie.. kitorg menggu Bie balik keje kat umah mak.. dah dekat pukul 2 baru dia balik.. lepas masak2 and makan kitorg pon balik ke gumah ku..

- Tempat jualan nasi lemak (yg enterprem tue adik n kakak aku) -

- Taska Nur Iman penempatan sementara Naylie -

Sunggoh meletihkan.. aku melelapkan mata dulu sebelom memulakan operasi mengemas dapor yg dah jadi mcm tempat kucing nak beranak.. bersepah giler babas la.. Sementara aku n Naylie lelap Bie operasi bhgian luar and ruang tamu rumah..

Lebih kurang sejam aku tido.. time tok bgn n mulakan operasi!!! Punyer la sakan aku mengemas.. Habis sumer brg aku kuarkan utk diservis sehabis2 nyer.. Dari pukul 6 petang aku mula mengemas sampai pukul 11 lebih baru settle.. dari aku dgr jiran sebelah bertukang, memasak and berchit chat sampai aku dgr dia berdengkur.. baru settle keje aku..

Masa dapor tgh besepah Bie bila lalu jeling hujung mata jer.. Sambil ckp

'Biler nak settle nie???..'

Aku buat tak dgr jer.. Maybe dia bengang sebb aku tak masak mlm tue.. mcm mana nak masak dapor dah terbalik.. Dia g kuar membeli makanan dgn Naylie..

Settle gak keje aku.. Dgn bangga nyer aku tunjuk kat Bie..

'TADAAAAA!!!! dah siap.. hmm.. bersih kan.. '

Ingatkan dia nak kata thank you ker.. congrats ker.. skali yg dia ckp..

'Berapa lama boleh bertahan???.. '

Bengang jugak!! Ah... aku tak pedulik.. Aku dah letih giler.. aku dah tak larat aku nak membuta.. z z z z z z
- Dapor aku sblm di make over -

- Inilah hasilnyer selepas operasi di jalankan -

Keesokannya aku g umah cousin aku nengok baby baru dia.. baby yg ke4. Baby girl yang dibagi nama Nur Adawiyah _ _ _ _ (belakang dia aku tak ingat). Seronok berborak ngan dia nie.. Cousin aku nie sebaya kakak aku.. kitorg panggil dia Kak Ngah. Baby dia kecik jer.. 2.3kg aku nak pegang pon risau.. tapi anak2 dia sumer mcm tue. Masa lahir kecil sampai kena tahan wad berhari2 tapi bila membesar sampai obes.. Anak dia yg ke3 and yg baru nie agak rapat.. sbb si abang (Darwish Iman) baru masuk setahun sebulan.. dah dpt adik.. yang sulung (Danish Fitri) umur 6 tahun n yang kedua (Nur Aleya Nabila) 5 tahun..
- Aksi Naylie dgn Adawiyah n Iman -

- K. Ngah, Aku, Baby n Naylie -

Balik dari rumah Kak Ngah ktorg singgah Tesco beli susu Naylie n g Nagoya carik kain untuk buat baju melayu Bie..

- Sementara tunggu aku mencari kain Bie bwk Naylie naik bende nie.. pas tue.. tak nak turun.. tue yg jadi hangin satu badan.. -

Mcm maner plak dgn minggu nie???? Tak der plan lagik.. maybe balik kampung..

10 comments:

Mommy Lily said...

salam mama...

mami dah link juga. naylie comel la... mesti manja kan dia dgn mama.

mmg kalau dapur luas cam tu seronok la kita memasak sampai lupa nk kemas kann hihihi...

mama dok mana?..cam kenal je tempat mama tu

Khas Lysha said...

mommy lily.. salam,,

naylie tue nk kata manja blh la.. kena follow jer angin dia tue..

disbbkn luas mcm tue selagi ada ruang selagi tue la nak letak brg bukn luper nak kemas bila dah byk jadi malas.. he he..

kalau kat gmbar nasi lemak n nursery tue kat umah mak kat bandar puteri klang.. mama tggl kat sijangkang.. mommy pernah pegi???

mama ranggie said...

jeles tgk dapur yg bersih tu...bile lah mama nak dpt dapur besar dan kemas giteww...?

Khas Lysha said...

kemas???? sehari tue jer kemasnyer tak smpai berapa jam pon.. dah sepah balek.. he he.. jempotla dtg rumah..

ita.itu said...

wah lawa dapur bila dah buat cabinet..terus kemas je kan..hehe

Khas Lysha said...

ita.itu.. stakat dapor je lawa tapi x berasap x guna gak la kan... he he

mamawafiy said...

alahai comelnya naylie...sama la kita wiken hari tu tak kemana..kemas umah sampai demam2 ni ha...wafiy plak sibuk main air sambil basuh kete dgn papa dia..apalagi malam tu kenalah cik asthma dia....

Khas Lysha said...

mamawafiy... kesiannyer mama smpai demam.. what?? asthma???!!! aduhai.. mesti wafiy terlebih main air nie..

mamawafiy said...

memang wafiy ada asthma since umur dia 6 bulan...tu yg sensitif sikit nak jaga dia ni...

Khas Lysha said...

mamawafiy.. alahai.. kesiannyer wafiy. tak pela mama dia nak manja lebih je tue..