Wednesday, July 2, 2008

Balik Kampung

- Rambutan mula berbuah. Sedap wwooo rambutan ni, manis, ranum, rasa sekali nak berkali kali.. punyer lah dasyat -

Hujung minggu lepas aku sefamily (ala 3 beranak jer dgn bie n naylie) balik kampung. Sebenarnya balik kampung nie dah memang aktiviti bulanan cumanyer yg lain nyer kali ni orang kat kampung sumer tak der.. g kelantan.
Memula plan aku pon nak g kelantan anta adik ipar ke KB tapi disebabkan beberapa hal yg tak boleh dielakkan terbantutla planning tue.. so, kitorang just duduk kat umah buat keje2 kampung.. ala setakat bagi ayam makan, sapu daun kering n petik buah2an aper la sangat kan (itupun bukan aku yg buat he he).. tapi sesekali buat aktiviti ni best giler rasernyer.. pulak tue cuaca nyaman jer berangin sepoi2 bahasa.. Memang syok oo..

Tak der la nak citer panjang.. tgk jer la gamba2 nie.. kalau rasa terliur tue mintak maap la yer...

-Bila mama nak settle petik buah nie.. dah lama tunggu.. boring dah nie. nak gi petik gak la-

- Yeeeaaa... berjaya jugak akhirnyer memetik buah rambutan sebijik -

- Mama dah penoh dah buah nie nak bawak pegi mana??? Biar naylie tolong.. ne no ne no -

- Parking kat sini boley gak la kan...-

- Hadoi.. sakit la tgn ni bawak kereta sorong dipenuhi buah rambutan yang masak ranum..-

- Orang kata kalau buah dah melayut ke pagar org, buah tue dah jadi milik jiran kita.. tapi jgn risau, sebelah tue bukan kawasan orang masih lagi tanah bapa mertua ku.. kiranya aku boleh petik la kat sebelah tue.. hu hu -

- Pokok nie rendang jer tapi buah dia.. tak hengat.. nie pon masih hijau lagi.. kiranya dalam 2 ke 3 hari kemudian dah boleh mengutip hasil dah la.. -

- pokok ni dah tinggal ranting.. tapi still nak berbuah gak.. kalau tak salah aku ni pokok rambutan gading ala.. yang warna kuning tue kulit dia -

- ini pokok shili afi.. boleh tahan la lebat jugak cili ibu mertuaku ini.. -

- ini yg paling aku tak boleh tahan.. kelapa muda.. hari tue ajer bie dah petikkan 5 bijik.. tapi kecik2 la.. sekali teguk jer habis.. pokok kelapa ni rendah jer.. nak petik guna tangga jer tak yah upah si awang (monyet le tue) -

- mentang2 la busu dia tak der.. kemain bergaya dgn sepek hitam busu deris dia..-
Hujung minggu nie nak balik kampung lagi.. maner la tau aku dapat snap gambar deghian plak.. kalau dah berbuah la yer.. masa balik ari tue ada gak buah durian yg mula menonjolkan dirinya.. Kalau dapat makan lagi best!!

8 comments:

mamawafiy said...

wawwww..bestnya ada dusun buah2an sendiri....

Khas Lysha said...

mamawafiy.. pokok ni ada kat keliling umah jer.. kalau rasa2 nak menikmati 2gether jempotla dtg ke port dickson..

mamawafiy said...

tq for the invitation...tapi jauhnya..kalau pegi saje2 tak la kot..tapi kalau nak piknik sambil makan buah ok je..

Khas Lysha said...

mamwafiy.. kalau ada plan nak picnic kat p.d bgtau jer.. bley kt g meronda2..

haJa*darLingZ said...

nilah hasil tgkapan nye ye..xpe2...den tp2 mggu blik leh ngabiskan bebarape pokok lg tuh...tp senak gak perot kan melantak rambutan aje..

Khas Lysha said...

haja darlingz.. tue la pasal.. tapi senak2 pon sedap gak membalon.. mmm pas nie nak tunggu durian lak.. nak nengok gimana hasil nyer..

mamawafiy said...

nanti saya ajak zul yea...

Khas Lysha said...

mamawafiy... sangat baik cadangan itu, lg pon mmg dah lama tak jumper dia. masa korg kawen pon kiter x pegi.. boleh jumper wafiy skali.. :)