Wednesday, April 15, 2009

Alhamdulillah :)

Salam semua.. hari ni aku bekerja seperti biasa.. Alhamdulillah Naylie semakin segar dan petang semalam dia dah mulakan kembali aktiviti lasak dia.. tapi dalam lasak2 tu dia akan merengek mungkin badan masih kurang selesa..
.
.

Ni gamba pagi tadi. Dia dah bersiap2 untuk pegi ke rumah nenda nya.. Walaupon dah mula segar tapi mata dia still layu,.. makanya ubat still kena makan lagi ye Naylie,...

.

Naylie dah tak tinggal di nursery.. Sekarang ni mak aku yang jaga katanya Naylie dah besar dah tak lasak macam dulu. And lagi satu yang menguatkan fakta untuk dia jaga Naylie semula ialah Naylie selalu digigit dan dicakar oleh kanak2 di nursery. Aku tak salahkan nursery itu sebab bagi aku mungkin Naylie juga ada gigit dan cakar anak orang lain tapi jiwa orang lama ni kan sensitif,.. daripada mak aku sentap dgn aku kang baik aku ikutkan saja katanya nnt jd anak derhaka pulak tak pasal2 jd batu.. he he he

Sebenarnya aku lg sker kalau dia tinggal di nursery sebab dia boleh berkawan and she can learn something.. masa dia di sana aku tgk Naylie agak disiplin bila buka kasut letak kat tempat dia tak lah main bukak and campak2 jer,.. biler makan baca doa siap dgn translation ke bahasa melayu,.. setiap kali naik tangga she will counting, one, two, three,.. dan mcm2 lagi..

Bulan depan dia akan mencecah 3 tahun.. adakah aku perlu mulakan pendidikan formal pada dia? skrg ni aku ajar pon biasa2 jer just guna flash card,.. music,.. tv,.. learning games kat pc.. kelemahan Naylie dia mudah lupa,..

Macam kakak aku,.. dia boleh pantau setiap perkembangan anak2 dia coz dia suri rumah dan 24 jam anak2 dia di depan mata dia... mcm aku masa aku dgn Naylie terlalu sekejap.. sebab tu aku lebih gemar memanjakan dia,.. bagi korang yang bekerjaya and ada anak or anak buah yang usia lebih or lebih kurang dgn Naylie syer la dgn aku yer,.. supaya boleh la aku bagi pendidikan yg bersesuaian dengan dia.. tak terlalu awal and tak terlalu lewat... supaya dia boleh membesar secara normal seperti kanak2 lain,..

7 comments:

Dee said...

wah..ni kena tya org yg dh antar anak awal2 masuk kindie ni..next year dee baru antar mimi masuk kindie..5 years..xnak awal sgt...takut dia bosan..kehkehkeh..

nyonya*PIE said...

dh sehat ye ank buah mak ngah ni...sian naylie..hope cpt2 sihat la ye

rasp said...

kita as parents mesti risaukan our kids nye development kan sis, nak2 kita parents yg bekerjaya gitu..zaman skarang nye kids, cerdik2 belaka kan...

my 3 anak yg besar tu, i antar nursery at age 3..coz cam u ckp lah, kat sana they learn something..samping tu i pun ajar gak lah apa yg terdaya with our limited time tu..syukur alhamdullilah they are ok now...so tinggal si kecik nie je laa utk i lalui the process semula..

Khas Lysha said...

dee:.. betol la kan,.. kalo awal sgt boring plak dia kan,.. hmmm

nyonya pie:.. mekasih aja.. anak buah aja ni senang sket makan ubat.. insya Allah cepat la sihatnyer.. :)

rasp:.. betol la sis budak2 skrg ni advance kalo anta lambat takut dia ketinggalan kalo cepat sgt takut dia boring.. alhamdulillah anak2 sis cerdik2 belaka ye.. blh dijadikan contoh ni.. thanx. :)

[-suziey-] said...

ala kuyu je mata..xpe mkn lagi ubat eh..ish geram plak tgk donut yg dia pegang tu..ekekek:D

Khas Lysha said...

suziey:.. nampak jer apa yg dia pegang ek.. nak ke? meh dtg umah nnt sy buatkan he he he..

Ada Ayrissa said...

maintain cun ek naylie walaupong demam...