Friday, February 20, 2009

Apam ke Kek???

Sebelum ni aku ada bgtau yang aku ada buat kuih untuk letak kat tempat mak aku berniaga kan.. salah satu darinya apam coklat atau sebenarnya kek coklat.. aku ckp apam coklat sebab sebelum ni aku buat guna acuan apam and aku tak guna pon kertas muffin tu.. so rupa dia dah la mcm apam.. tu yang aku cakap apam tu..

.

Dulu aku buat apam coklat ni guna tepung kek coklat segera.. ala skrg ni ada byk jual kat pasar2.. tapi sejak husband supplier tepung kek aku ni sakit and meninggal dia stop sementara dari jual tepung ni.. jadi selalu jugak la customer mak aku menanyer.. mana nyer apam coklat.. so.. nak tak nak aku pon belajar la buat kek ni dari adik ipar aku.. sbb dia penah belajar buat dgn makcik dia.. Jadi kali ni aku nak syer dgn korang sumer resepi Kek Kukus Coklat.
.
Resepinye ialah:
.
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 cawan gula
4 biji telur
1 sudu kecil sodium bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
sedikit perisa vanilla
.
.
Cara-cara membuatnya pula..
.
mula-mula putar / blender telor dan gula hingga kembang
kemudian masukkan tepung, serbuk koko, susu, minyak dan air putarkan / gaul hingga sebati
lepas dah sebati masukkan bikarbonat, baking powder dan perisa vanila dan putar / gaul hingga sebati juga.
.
Masukkan bancuhan yang dah siap tadi ke dalam loyang atau apa2 bekas pon,.. dan letakkan dalam periuk kukus. biasanya aku akan bungkus penutup periuk kukus dgan kain yang agak tebal mcm t'shirt yg dah tak pakai untuk elak dari air menitik ke dalam kek. atau pon korang tutupkan loyang yg ada bancuhan td dengan tutup periuk sebelum periuk kukus tu korang tutup.
.
biasanya aku akan kukus selama sejam setengah sebab kukus aku jenis tak boleh ngintai punyer aku takut kalo sekejap kang terus kecut kek aku..
.
.
biasanya aku kukus dgn acuan gini.. kan mcm apam tu gupaya kan,.. kalo ikut bahan2 yg aku bagi tadi dia boleh menghasilkan 40 ++ biji kek saiz ini. biasanya aku buat separuh dan semua bahan2 td tu aku blender...
.
jd kalo korang ada kerajinan di tahap maksima sila la buat yer,.. lagi satu kalo korang tak baper suka manis2 sgt korang kurangkan susu dan gula tu... ok,.. selamat mencuba!!

10 comments:

Dee said...

wah..nmpk sedap tp tgh diet menggiler ni!!

CoNniE said...

janji sdp... oke la tu.. hehehe..

dakgilachoc a.k.a nani said...

menyelerakan...choc is my favouriteeeeeee...akak kita nak 10..free okeh..hekhekhek...=P

IdaShah said...

oohh kuih nih biasa tgk
untung ekk bole dpt byk utk 1 bancuhan

khas klu x nak kurang kan minyak masak tu bole ker? menjadi tak or jd keras ker?

Khas Lysha said...

dee:.. owh tgh diet eh! makin cute la u dee.. ni yg buat i jeles ni..

connie:.. ;)

nani:.. nak free boleh jer.. jgnkan 10, 20 pon bley.. biler nak jumper?? :)

idashah:.. boleh jugak kalo nak kurangkan minyak cuma nnt dia kurang kilat and dalam dia mcm padat sket la..

nyonya*PIE said...

alahai...kak as buatkan teroslah sng...xgeti la nk buat..yg sebenonye PEMALAS...huhu

Muhammad Affan Bin Hassan said...

nampak menarik!tlg wat kan al-maklum la lelaki malas la nak masak,
hik3...

Khas Lysha said...

nyonya pie:.. nak soh akk buatkn boleh jer.. dtg la rumah he he he

affan:.. lelaki lagi ramai yg jd chef dik,.. nak akk buat boleh je.. ;)

[-suziey-] said...

waaaa...sedap tuh colat cupcake..letak toping msti terangkat:D

Khas Lysha said...

suziey:.. kalo letak toping.. tak sempat letak dah abis sy telan.. he he he