Wednesday, February 4, 2009

Buat Background Sendiri



Ada antara korang yang tanya aku mcm mana aku buat background gambo naylie tu kan,.. ok kali ni aku nak bagi tutorialnyer ye..


Ok mcm biasa mula2 select kat bahagian Layout dan pilih Edit HTML



Lepas tu kat bahagian Edit Template kan ada byk tulisan2 kod2 apa ke benda tah tapi korang kena tengok sampai jumpa kat bahagian

body {
background:$bgcolor;
margin:0; color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center; background-color:#833b1f;
background-attachment: fixed;
background-position: top left;
background-repeat: repeat;
border-color:#ffffff;
border-width:0px ;
border-style: solid;

atau korang tgk contoh kat atas ni. Lepas tu kat bahagian background-image url tu (yg tulisan warna merah or yg aku bulatkan) korang tukar dgn image url bagi gamba yg korang nak letak. Kalo gamba yang korang berkenan n nak buat background tu takde url korg kena dapatkan url nyer dulu. macam aku biasanya aku guna auctiva (www.auctiva.com) untuk dptkan url photo2 aku.

Lepas tukar preview dulu jgn terus save at least kalo tak kenan boleh tukar lagi or kembali kepada asal... dah puas hati baru save ok,..

Lepas tu berwajah baru la blog korang... faham tak?... kalo tak faham n nakkan penjelasan lanjut YM la aku kay,.. (kikimulya@yahoo.co.uk).. daaaaa

9 comments:

nellysuria said...

pergh..siap buat save screen lagik!! gila babi ajaran nih...hahha.apa pon background ko mmg meletop!! tahniah!!

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

nanti tak ilang ke gambor yagn ader kat sebelah tepi, sekali ngan about me lah, semua tulah kat sebelah tepi

rasp said...

i ni buta tuli IT...baca nie je dah fenin...nampak gayanya maintain ajelah apa yg ada hehehehehe thx neway!

Aleeya said...

wahhh terima kaseyyy cekguuuuuuuuu!!!!

lawanye gambo naylie yg kepalanya cover kain cam kain batik tu..sgt klasik ler, cam heroin azizah the legend he he

nyonya*PIE said...

wahhh..dh jd cekgu cekgi ye...nnt bisa diriku brguru plak..hehehe

Khas Lysha said...

nellysuria:.. meletop ke fra?.. alahai ala kadar je. apapon thanx ;)

cb88:.. tak ilang kak rose, kita cuma tuka kat bahgian url gambo backgroun je.. apapon preview dulu sblm save.. kalo tak ok click kat clear edit..

rasp:.. he he.. mmg memula memeningkan pon.. ;)

aleeya:.. itu nak ambik mood zaman 40 an.. mcm citer puaka niyang rapik pon ada gak :D

nyonya pie:.. ini cekgu blm abis berguru.. he he he

Dee said...

a'ah ko..pandai ko soh naylie pakai kain batik kat pala ye..cuba tuko kaler itam putih..lagi klasik n mantop anak dara ko khas..

Khas Lysha said...

dee:.. ha'ah kan kalo hitam putih lagi la mcm felem dolu2 kan.. he he he

dakgilachoc a.k.a nani said...

tak rajinla kak...amik je layout sedia ada..hahahahaha....