Thursday, November 13, 2008

B.M.W ??


- Maktab PDRM KL -


Sapa nak BMW angkat tangan... he he sebenarnya aku g dengar taklimat Bijak Mengurus Wang (BMW) semalam. Nengokkan tajuknyer kan ala2 excited gitew.. bak kata yg bagi ceramah tue pon kalo kita bijak mengurus wang, tak mustahil kita bleh dapat keta BMW.. betol jugak!..


Aku ngabiskan masa selama 3 jam kat sini dari 9.00 am sampai 12.00 t/hari.


- time ni tak ramai lagi.. tu yg eksen nak enterprem tue.. hu hu -



Dalam panjang lebar dia dok bagi tips mcm mana nak uruskan duit, yang lekat kat kepala otak aku just satu cerita kisah benar pasal sorang pompuan yang dah terlebih buat kredit. Bila dia dah pecah kepala pikir camaner nak bayar balik utang dia so dia pon g jumpa AKPK (Agensi Kaunseling Pengurusan Kredit ).. so diorng pon tya itu ini kat pompuan tue,,..


Pompuan tu kata dia ada 17 kad kredit. Dan hutang kad kredit dia dah mencecah RM 300,000.00 ++.. kalo dia nak settlekan at least dia kena bayar RM15,000.00 sebulan sedangkan gaji dia cuma RM2,500.00.. so, AKPK pon tak boleh nak buat apa just bagi nasihat yg dia terpaksa di isytiharkan muflis...


Sgt tragiskan.. so kpd yg ada kad kredit tue beringatlah bila berbelanja ya.. mmg byk kemudahan yg boleh dilakukan dengan kad kredit tapi kalo tak betol cara boleh makan diri.
.


- bkn main semangat lg penceramah nie.. aku pon teruja gitew.. -

10 comments:

imz said...

wah...bagusla kursus ni...hehee..sesuai utk org mcm saya..yg suka shoping..hehehe..abis duit...

suw said...

uih..gaji 2500 tp kad kredit riban2 tuh..ish ish ish, mintak simpang la mende2 cmni..mesti shopping tak hengat tuh

haJa*darLingZ said...

yg pkai kad kredit bkn leh megah2...yg sebenaunye dia wat hutang...hehehe...

ita.itu said...

astaga..gile apa pompuan tuh..ni sure bia papa asal bergaya nih..heh

salina said...

terkejut gak saya dgr citer ni...mintak2 tak jadi kat kita semua...ye la kalau dah ada 17 kad kredit mmg jadik gelap mata jap..semua nak disoping....

* ayu * said...

astaghfirullah...
peringatan yg bagus untuk kita semua...

Dee said...

byk giler kredit kad dia..sy pun dulu dikelilingi hutang kad kredit tp x gi jumpa AKPK..buat deal trus ngan bank..byr sket2..dh abis pun skrg...lega giler...rasa jalan cam atas awan je skrg ni...hmmmmm....

Khas Lysha said...

imz:.. sesekali dgr taklimat mcm nie mmg bagus kan,..

suw:.. yelah.. mintak la dijauhkan..

haja darlingz:.. mmg pon.. tak yah ler pakai nampaknyer.. baik bayo cash.. tak pening kepala ek!..

ita.itu:.. tula pasal,.. susah org mcm nie.. susah di kemudian hari.

salina:.. mintak dijauhkan la kan,.. kalo pandai kontrol n manage tak pe la kan,.. yg jenis rambang mata yg payah tue..

ayu:.. yelah peringatan utk diri sendiri jugk..

dee:.. dah tak de hutang lega kan,...

Aleeya said...

he he aku sendiri nyesal pakai kad kredit hahaaha

Khas Lysha said...

aleeya:.. asalkan tau control emosi,.. tak salah kalo nak guna kad kredit..