Sunday, November 2, 2008

Otak Kanan




Artikel ni aku dapat dari sorg member,.. maybe ada antara u alls yg dah tau n praktikkan teknik ni.. Aku tgh mencuba tapi masih terlalu awal.. belom dapat nak share keberkesanannya.. jadi utk u alls yg belom tau teknik ni mmg bagus utk dikongsi bersama sebab mudah... so,.. email dari member aku tue bunyiknyer mcm nie lah......


Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain. Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.


1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah marah..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad.


.
2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek. . buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. ..potonglah gambar kat mana-mana dsb.


.
3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas,origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....... ..satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tukat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai. ...sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.


'4. Jgn marah-marah atau tengking anak........ sebab depa boleh simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....


5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah merapu takpa....... ..kita pun bukan tak biasa merapu...... .


.
6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan.
.
Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari..tak payah lama-lama. Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....


~Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak... ..itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya. ...Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..


~Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

* Selamat Mencuba

6 comments:

imz said...

bagusla info ni..im ada jgk praktik..cuma baca ayat kursi + doa dlm hati..pastu tiup kt ubun2 dia..setiap malam...tp skg lehla tambah lagi...bercakap dgn dia time nk tdo...erm..bagus la info ni...

ita.itu said...

penah gak buat..ms drg tido ckp2 gak la..tp kdg mls la nok..hehe

eedany said...

yup betul tu. kekadang budak2 ni kita kata jangan...makin menjadi pula.

TQ for sharing...

:)

Khas Lysha said...

imz:.. baca surah dan doa mmg sangat bagus utk perkembangan positif anak2 kan.. itukan style mak2 kita dulu..and mmg berkesan kan,..

ita.itu:.. he he sabo jerlah.. yelah tgk diorg syok jer tido kan, mata mcm layu sama jer...

eedany:.. mmg betul yg jangan tulah yg dia nak buat,..

salina said...

tq for sharing teh info..bab ckp2 dgn wafiy masa dia nak tido tu everyday kitorg buat sbb dia tu manja beno, sikit2 nak menhimpit mama papa jer...jadi kiotrg borak2 dgn dia kdg2 samapi dia tido..mmg dia tak paham tapi selalunya kitorg doakan dia jadi anak yg soleh..suruh dia rajin g taska..jgn nakal2 kat taska....yg lain2 tu mmg nak cuba la lepas ni...tq...

Khas Lysha said...

salina:.. he he.. cuba jgn tak cuba..