Monday, January 12, 2009

Apa Korang Rasa?

Mungkin sebab aku nie seorg yg tak suka nak selindung2 sesuatu,.. tapi tak bermakna aku kaki kepoh atau suka heboh2kan citer,..aku lebih suka berterus terang.. lagi2 kalo sesuatu perkara tu dah nyata di depan mata buat apa nak disorok lagi.. lagi satu aku tak suka menipu dan ditipu.. dah mcm tipah tertipu pulak!.. kalo bohong sunat utk mengelakkan sesuatu keburukan tu biasalah tp lepas tu kena cover balik.. terus terang adalah jalan terbaik.. sapa setuju...

Ok,.. aku nak cerita pasal beberapa situasi di bawah yg mmbuatkan aku rasa confuse,.. bengang pon ada gak.. tapi x sangatlah lebih kepada pelik and tertanya2 why? why?....

Situasi satu..

Aritu kat opis tinggal aku n kakak A saje maklumler ari jumaat ramai yg keluar shopping.. tak lama kemudian boypren kakak A ni dtg ke pejabat kitorg n diorg berdiskusi berdua di pantri.. aku malas nak menyibuk sebb pada pendapat aku kalo bukan rahsia takkan diorg diskus kat situ mesti diorg diskus kat meja kakak A saja kan,.. so biarlah.. pastu stok air dalam mug aku dah habis so aku nak top up la kan,.. nak tak nak terpaksa gak lah aku ke pantri.. masuk kat dalam tu aku ternampak la pamplete kereta and beberapa salinan dokumen yg menandakan kakak A nak beli kereta.. kalo dah submit dokumen maknanya dah kompom nak beli la kan,.. sekali mulut aku ni plak gatal menanya..

Aku:.. Waahh.. akak nak beli keta ek?..

K.A:.. Tak la.. survey2 ajer?

Tertelan kejap air liur aku nasib aku tak teruskan pertanyaan.. nak survey kena submit dokumen meh?... biarlah mungkin betul2 survey..

Sebulan berselang.. kitorg keluar sbb nak keluarkan gaji aritu.. mcm biasa kalo aku tk bawak keta aku menompang keta Azie.. termasuk Kakak A.. borak punya borak punya borak azie pon tanye

Azie:.. Kakak A biler nak ambik keta?..

K.A:.. tak tahu lagi la zie,.. tgk la kalo ada rezeki..

Ok,.. maknanya betol la apa yg aku nampak tu sekadar survey.. tp 2 hari lepas tu dia dtg opis bwk keta baru.. dan keta tu dah kuar hampir 3 minggu.. maknanya betol la apa yg aku nampak aritu.. dia tgh proses nak beli keta.. tapi kenapa dia tak terus terang kata dah beli keta masa azie tya kat dia tempoh hari?.. aku jadi pelek and kata lantak lah hak individu tapi,.. kalo hal aku kemain dia mengorek rahsia,.. yelah aku kan tak suka nak kelentong2 nie..

Situasi Dua
.
Ni kes lagi satu aku tak paham ini plak kisah kakak B.. Dulu aku kerap g umah kakak B sebab aku tempah baju dgn jiran dia.. pastu dah lama gak aku tak pegi sebab tak de nak buat tempahan..
.
Beberapa bulan yg lalu aku ada pegi umah dia kali ni ada benda baru kat umah dia iaitu dia dah pasang Astro.. ok la kan.. bagi aku astro tu dah jadi mcm benda biasa kalo kat umah ada tv mesti ada astro..
.
Dipendekkan cerita aku mmg sker tgk citer Awan Dania and Mertua vs Menantu tiap2 minggu aku akan review citer ni dgn Azie n Mad time b/fast.. ada sekali tu tgh2 dok citer akak B n ada sorg lagi opismate aku yg takde astro join b/fast and akak B pon join la sekali review megadrama kitorg.. pastu opismate yg takde astro ni tanyer,..
.
OMYTDA:.. kat umah akak B ada astro ker?
.
K.B:.. tak lah akk tgk masa kat kampung...
.
Dalam hati aku kata bila masa ko balik kampung?,.. citer ni aku baru jer tgk mlm tadi...
.
.
Dengan dua kejadian ni aku jadi pelek and tak paham kenapa nak berahsia sgt pasal bende2 remeh mcm ni?.. bukan diorg artis ada org nak kejar kete dia or diorg ingat ni kat hulu tanjung kalo ko ada astro nnt org nak dtg umah ko tumpang tgk tv?.. come on lah!.. skrg nie umah setinggan pon ada astro lah!..
.
ada benda yg kita boleh rahsia.. ada gak yg tak guna kita berahsia esok lusa org akan tahu.. dah la rahsia tahap cipan pastu menipu lagik.. tah la aku jd tak paham la.. kalo ko nak rahsia hal peribadi yg melibatkan maruah keluarga ke,.. rahsia2 kerajaan ke,.. hal peribadi kawan ko ke,.. tak pe lah tapi kalo hal org kemain lagi cerita tak ingat mcm aper je..
.
Oklah aku cuma melampiaskan kegeraman akibat benda yg bagi aku tak de apa yg nak dirahsiakan.. tapi tak tahulah kalo ada antara korg yg rasa apa yg diorg buat tu betol.. mmg la perkara mcm ni agak baru bagi aku.. aku mintak maap byk2 kalo ada yg tersinggung...

9 comments:

jesnita_ns said...

sy pn rasa..mcm x de maknanya kwn-kwn akak kononnya BIARLAH RAHSIA..x ssssuaaiii langsung..ntah le..sy pn x paham manusia cam ni..apa motif sebenarnya..lantak depa lah kak..as long as akak buat derk je manusia cenggini..buang masa je layan..

Khas Lysha said...

jesnita:.. tulah!.. hadoi.. malas nak pikir tp bila teringat tu sakit gak hati.. he he he

dakgilachoc a.k.a nani said...

kes 1 tu kak....maybe dia rahsia sbb dia beli kete tuh utk kegunaan boypren dia kot and dia takmo org duk ngata dia spedo bf dia (sbb akak kata dia diskas ngan bf dlm pantry)ehek...

kes 2 tu lak...kita pn tatau apa motip dia xmo ngaku ada astro? astro tu dh jadik benda biasa sgt...lainlah lau dia ada kete porsche sebijik ke..ngehngehngeh..

*memandai je aku ni speku* adoi tambah dosa kita ngumpat ni kak..keskeskes...

Khas Lysha said...

nani:.. kes 1.. mb la.. dia nak bg kemudahan tuk boypren dia kan,..
kes 2.. tula pasal kalo dia ada kete porsche tu wajar la rahsia kan,.. kalo tak kang bpr dtg check mana dia dpt duit beli kete tu.. hu hu..
ha'ah la nani tambah sebakul lagi la dosa kita kan,.. he he he

ita.itu said...

aah aku pun x paham..psl tu pun nak menipu..aku rasa kalo drg beli keta bmw baru drg x menipu agaknye

nyonya*PIE said...

aha ek napelah nk brahsia bgai..klau ckp pun xjd kudis pun le...ekelehh takot nau le kite nk numpang kete dia...xpaham la kdg2 ada org yg suka selindung2 ni...

Khas Lysha said...

ita.itu:.. aku rasa kalo beli BMW lagilah siap sorok kat umah la kot.. he he he

nyonya pie:.. tulakan.. hal ciput pon nak berahsia sgt.. sengal!..

Dee said...

kes 1 tu dee rasa dia konon2nya rahsia takut org kata dia menunjuk kot, takut x lepas loan ke..tp kalo dh dpt org tya x ngaku jugak..x taulah..kot dia takut khas tumpang..hehehe..cam hubby dee nyer kes je..x citer kat org dia beli keta..dh nmpk dpn mata..dia ngaku je..

kes 2 dee x phmlah..psl astro pun nk sorok..adoilah..itu astro dh cam byr bil api je bulan2..olang talak helan punya..

org2 gini biasanya dia takut khas ingat dia duit byk..takut org pinjam duit dorang kot..kelakarlah..mcm2 andaian yg dee buat..hehehe..andaian sesajo..

Khas Lysha said...

dee:.. mungkin betol andaian2 dee tu.. lebih baik kita pk yg +ve kan,.. tapi kalo terkenang kena tipu tu, bengang la jugak.. hu hu..