Thursday, January 8, 2009

Udang, Vitamin dan dot dot dot

Di bawah ni adalah petikan email dari sorg rakan,.. sebenarnya dah lama dah aku dapat email ni tapi tah kenapa plak aku tergerak hati nak letak kat blog nie.. tak pelah kan sebagai renungan dan peringatan untuk kita bersama.. tak salah share apa yg kita tahu kan ;)
.
.



Hati-hati!!! Udang + Vitamin C = Racun!

.
Cerita di bawah ini perlu diberitahukan kepada keluarga, dan semua teman atau orang yang anda sayangi...
,

Peristiwa ini terjadi di Taiwan, ada seorang wanita meninggal mendadak dengan lima pancaindera keluar darah, setelah diselidiki ternyata wanita ini meninggal bukan kerana bunuh diri atau dibunuh tetapi kerana keracunan makanan.



Wanita ini kebiasaannya minum Vitamin C setiap hari, ini tidak masalah,masalahnya kerana malam itu wanita ini banyak makan udang, sebenarnya cuma makan udang saja tidak masalah, keluarganya juga banyak makan udang malam itu dan tidak ada yg meninggal.

.



Pada dasarnya udang mengandung Arsenic Pentoxide (As2O5) , habis jer makan udang wanita itu minum Vitamin C , dan terjadilah reaksi kimia di dalam perut membuat As3O5 berubah menjadi Arsenic Trioxide(As2O3) yang sangat beracun , mengakibatkan hati, jantung, ginjal, pembuluh darah rosak, usus keluar darah, pembuluh darah melebar hingga wanita itu meninggal dengan kelima panca indera keluar darah..
.

Jadi hati-hati, habis banyak makan udang, jangan minum Vitamin C pada satu masa yang sama.

9 comments:

ita.itu said...

ada bc gak dulu..tp lps baca selalu lupa nok..cane tuh..ayoo takut ek

Khas Lysha said...

ita.itu:.. mmg kan,.. jd kita sama2 ingat mengingati la ye,..

dakgilachoc a.k.a nani said...

subhanallah...thanks 4 good info kak...klu tak kita tatau...isk isk isk...

jesnita_ns said...

selalu klau mkn seafood org mesti order fresh oren..oren tu vit. c ek..tp maybe mkn udang skit je kot..tq kak..pas ni kena beringat ler..

Khas Lysha said...

nani:.. u r welcome.. ;)

jesnita:.. biasa kita mkn udang kan tak byk sangat,.. ingat2 la ye,.. kalo stakat sekor dua tu rasanya tak mendatangkan kesan kot,..

Ada Ayrissa said...

huhu..tq..gud info actually....

Khas Lysha said...

ada ayrissa:.. u r welcome,.. peringatan utk kita bersama..

Dee said...

good info khas..penah gak baca tp lupa cam italah..hehehe...

Khas Lysha said...

dee:.. maknanya korg makin muda.. he he he