Tuesday, December 9, 2008

Demam Lagik..


Walaupon hari jumaat tu half day tapi aku terpaksa gak mc u allss,.. sebabnya anak dara aku demam. Sejak malam nya lagi dah mula rasa panas badan dia. Biasa aku sumbat ubat bontot kat dia tp sebab aku dah bagi panadol syrup so aku just tampal dgn cool fever jerk..


- Ni keadaan dai masa waktu malam.. sedih aku tengok.. -

Pagi2 aku rasa badan dia makin panas so aku ambik keputusan tak g keje sebab risau gak aku nak anto g nursery kang takut di ganyang dgn bebudak kat sana kan,.. Sampai ke petang di melepek jer,.. langsung tak nak bangun bagi makan pon tak nak dia kata nak kuih jer jadi aku buatkan la dia kek coklat.. at least beralas gak perot. Aku nak suap nasi dia langsung tak nak..

Petang bila Bie balik dari keje tgk anak dia melepek mcm tu terus dia ajak g klinik. Sampai kat klinik doktor kata ada tanda2 Naylie nak kena demam campak. Terus kepala otak aku pikir nak beli air kelapa. Macam tau2 jer aku pikir gitu terus doktor kata jangan bagi air kelapa dia soh banyakkan minum air suam. Takut antibodi ida tak kuat bila campak tue kuar sumer..

Doktor kata lagi lepas 4 hari baru binitk2 tu akan kuar..

- Ni hari jumaat siang. Walaupon demam dia tak suka pakai long sleave aku pakaikan sweater pon dia bukak buat selimut.. pastu tido... buat hati aku sayu lah,.. -

- nampak tak bintik2 tu dah mula nak kuar.. ni pagi tadi time aku nak g keje aku tgk bintik2 tu mula nak kuar dah.. tp semalam dia dah tak demam siap melasak yg terlampau,.. tu yg aku boleh bwk g surau tgk org korban lembu,.. jangan meragam dah la ye nak,.. -

Korang ada tak petua apa2 yang elok untuk budak kena demam campak nie?? syer dgn aku ek!..

10 comments:

haJa*darLingZ said...

alahai naylie..siannye mak ngah tgk..nk nangis lak.erm petua ni yg idak tau..tp mcm kak as ckp le..air kelapa je.bg sume bintik2 kuar..tp dh doktor nasihat jgn..maka jgnlah...ape pun, kena tahankan mental dan fizikal time ank meragam ni...

suw said...

alahai siannyer...kesian tol kalo budak2 kna demam campak ni

ita.itu said...

aah minum air kelapa..bdk2 kalo demam kita yg paling risau kan..ko kena rajin lap dia la...

Dee said...

cari daun bambu..buat alas dia tido...pehtu libas2kan kt badan dia..jgnlah kuat2. Ada org tumbuk skali ngan bedak sejuk..tp kalo doc dh bg ubat sapu x buat pun xpe. Kt pharmacy ada jual ubat neem..from daun bambu..sabun pun ada. Leh try..

IdaShah said...

semoga cepat sembuh yer
biasa dgr org bg minum air kelapa n tepek bedak sejuk kat bintik2 merah tu

Khas Lysha said...

haja darlingz:.. tu la kan,.. kita kalo kata demam campak nie mesti ingat air kelapa,.. meragam tu tak sgt la cuma kerap merengek je

suw:.. mmg kesian kan,.. nak buat camaner...

ita.itu:.. belasah air kelapa je la ek!.. kena lap jer lah yer,.. x blh mandi ek?..

dee:.. kalo ada sabun n krim from daun bambu bleh la mencarik.. thanx..

idashah:.. harap2 cepat sembuh,.. pasni blh la mencarik bedak sejuknyer.. thanx..

*ayu* said...

alahai..siannya naylie..
get well soon ye sayang..

Khas Lysha said...

ayu:.. harap2 dia cepat sembuh.. amiinn..

eedany said...

ciannya dia...

Semoga cepat sembuh adik cute!

Khas Lysha said...

eedany:.. dah sihat pon,.. makin lasak dia.. hu hu