Monday, December 22, 2008

Masak2 Hari Ahad

Aku nie mmg kategori tak rajin nak masak2.. kalo hari2 biasa Bie akan makan kat umah mak aku masa dia ambik Naylie balik dari nursery.. sbb nursery tue dekat je dgn umah mak aku.. Bila weekend Bie soh la aku masak sup untuk Naylie sebab anak aku ni kalo nak tgk dia makan banyak bagi lah lauk sup... bukan main dia tonggang mangkuk tue.. tapi kalo lauk2 biasa ni dia tak layan sgt jenuh nak menyuap dia makan..
.
Hari sabtu tu aku tak de mood langsung nak masak.. so aku qada' ke hari ahad.. lauk nyer simple giler. Laki aku tak kisah bab makan2 nie.. cuma jgn bagi dia sushi jer.. kat situ jugak dia muntah kang.. pernah skali tu dia nak try aku suap la dia masa tu dia tgh drive.. pastu terus dia benti emergency... and mengeluarkan isi perutnya.. herrr mcm org pegnen.. terus meleleh air mata.. mmg tak boleh masuk katanya..
.

- ni jer yg aku masak.. sup sayur + chicken ball.. mmg aku sker letak chicken ball nyer lebih banyak dari sayur.. sbb aku tau diorg bukan nak makan sayur sgt kan,.. -
.

- pastu aku tumbuk cili padi + ikan bilis + bawang merah .. pastu goreng sampai garing ikan bilis nya.. yelah sup tu kan tak pedas org dewasa yg matang mcm aku ni mana layan lauk yg tak pedas kan.. tak kick gitew.. he he. -

.
dua tu jer menu aku simple and cepat di masak sedap di makan serta penoh khasiat,.. (ke.. malas he he).. kalo korang mesti masak best2 kan time cuti..


7 comments:

ita.itu said...

nok simple2 tu je yg sdp kan..lg2 smbl tumbukko tu...nangis aku ngk..alahai..tekak x sdp ni..nmpk smbl tu terus mcm teringin nok

Khas Lysha said...

ita.itu:.. ko jgn makan pedas2 bagi baik dulu tekak tue.. dah elok sok ko bedal la balik..

nyonya*PIE said...

msk simple2 pun sedap kan...jnji laku..klau bt ayam golek skalipun, tp xabis...xsyok jugak..

Khas Lysha said...

nyonya pie:.. betol la ja,.. seb baik habis kalo tak frust jugak org masak penat2 xde yg makan.. tu yg rasa bertambah malas ke dapor.. huhu

Dee said...

simple is sedap..dee pun suker buat sup kt mimi..tp dia xleh mkn ayamlah..abis gatal2 sian dia..

Khas Lysha said...

dee:.. alahai sian dia ek.. dee kena buat menu lain la selain ayam ye,..

Ada Ayrissa said...

lapoooooooooooooo...huhu