Wednesday, December 24, 2008

Roti Bakar Arang

Selain melukis abang ipar aku terer masak,.. yelah kalo tak takkan dia bukak kedai makan kan,.. so arini aku nak citer pasal salah satu menu kat stall nasi lemak mak aku iaitu roti bakar. Yang speselnyer di bakar pakai arang.. Ni idea abg ipar aku ni lah.. dia mmg sker makan roti bakar kat nasi beriani king tu yg dapat idea buat roti bakar ni..

.
- roti ni beli kat mamak yang selalu jual roti naik basikal tu.. pagi2 dia dah hantar.. fresh2 tau,.. nama mamak tu Muhammad Razaq.. dasyat kan,.. sampai nama mamak pon masuk blog aku,.. yelah nak mmbuktikan yg dia tak beli roti ni kat kels.. hu hu -

.

- sebuku roti tu boleh di belah 5 bahagian yang tebal. Sebelum di bakar dia akan buang kerak2 nya pastu sapu dengan planta dulu -
.

- pastu baru letak atas arang yang berbara.. -


.

- bakar sampai dia kekuningan/ kecoklatan / kehitaman sikit2 he he.. kalo sikit tak pe boleh kikis kalo banyak kena buang la takkan nak makan pahit giler siot!!. -

.

- pastu roti yang tebal tadi di belah dua then satu bahagian di sapu butter satu lagi disapu kaya and di kawenkan... -
.

- lepas dikawenkan roti ni dipotong 3 bahagian,... dan sedia untuk di ngap.. rangup walaupon dah sejuk tp makan panas2 mmg mabeles la.. -

8 comments:

nyonya*PIE said...

adoiiyaiii...roti bakar lah plak..aroslah kena pegi ni...kepinginnnn

Khas Lysha said...

ha kalo kepingin haroslah dtg sini bahaya kalo prgnen kepingin sesuatu nie.. wajib ditunaikan.. he he

Dee said...

bestnyer..leh challenge kopitiam nih..nmpk sedap..

ita.itu said...

sdpnye roti bakar tu...jrg jumpa roti bakar gitu kan nok....selalu yg bakar biasa je

dakgilachoc a.k.a nani said...

wah nampak sedap la....dh lama x mkn roti bakar ni...bakar atas dapo gas je leh x? hahahaha...

Khas Lysha said...

dee:.. tak lama lagi kopitiam bungkus la.. muahahaha.. riak ek!

ita.itu:.. nak test meh la dtg cni.. he he

nani:.. boleh je yang,.. yg penting bakar.. :)

Erinsza said...

wow seleranyer I tgk, mesti sodap di mkn masa panas2 kan.

Khas Lysha said...

erinsza:.. mmg best makan panas2.. mari la try..